Oefening 9

Een oefening om jezelf op te laden voor de komende winter. We hebben weer plannen en dingen waarvan we vinden dat ze moeten gebeuren. Het zijn leuke en minder leuke dingen. Dingen die we willen en dingen die we moeten, althans zo voelen we dat. Dat is ook helemaal niet erg, wanneer we maar weten waar we mee bezig zijn. En dat is waar we aan gaan werken, wat is wat en waarom doen we dat. Okť.

Neem een moment dat je rustig de tijd hebt en niet gestoord kan worden. Zet de telefoon even af en ga aan een tafel zitten met wat schrijfspul voor je. Doe nu eerst de basis oefening van januari zodat je goed in jezelf zit, alle energieŽn van anderen hebt losgelaten, zodat die je niet kunnen beÔnvloeden.

ga nu met je aandacht midden in je hoofd zitten. Stel je daar een kamertje voor waar je kunt visualiseren. Het zit er uit zoals jij het graag wilt maar wel helemaal voor jouw alleen. In ieder geval staat daar een goede stoel waar je makkelijk in zit en er staat een projectiescherm. Ga nu alles na wat je van plan bent te gaan doen de komende winter, zet alles op een rij onder elkaar, maakt niet uit hoeveel. Alles wat in je opkomt zet je erop. Ook de dingen die je erg graag zou willen doen maar denkt toch niet aan toe te komen. Laat vooral alles naar voren komen.

Nu open je je ogen, pakt een pen en een velletje papier. Je zet midden op het velletje, in de lengte een streep, je deelt het dus in tweeŽn. Links boven zet je "wat ik graag wil" en rechts boven zet je "wat moet gebeuren". Nu vul je eronder alles van je lijst in en verdeelt het dus in twee groepen. Alles opschrijven, niets weglaten. Dus ook vrienden bezoeken of stadten. Misschien zijn er ook dingen die moeten en die je ook leuk vindt, die zet je aan alle bij de kanten. Kijk er even heel goed naar en voel of het klopt. Wees heel eerlijk naar jezelf anders werkt het niet. Vraag jezelf bij ieder ding af, wat je hebt opgeschreven, wil ik dit echt de komende winter gaan doen. Vraag jezelf niet af of je het kunt, dat is heel wat anders. Nu heb je dus je lijst.

Doe je ogen weer dicht en visualiseer de rechter lijst voor je, op je scherm, dus de dingen die moeten volgens jou. Neem ze ťťn voor ťťn. De eerste, moet dat echt? En waarom? Is het om van te leven en kan het echt niet zonder dat? Stel je nu voor dat je het niet doet, kijk wat er dan gebeurt, is dat onoverkomelijk of moet je er iets leuks voor laten. Is dat wat je ervoor moet laten erg belangrijk? Staat dat boven aan links? Zo ja, kan je dat ook met wat anders voor elkaar krijgen? Ga alles na om zo weinig mogelijk op die rechter lijst te krijgen in zo min mogelijk tijd. Er zullen vast wel een paar dingen blijven staan, okť, laat dat zo. Misschien kan dat het jaar daarop verdwijnen, wie weet. Zie deze dingen als noodzaak. Wat vind je van die dingen nog wel acceptabel? Raffel ze uit elkaar tot alleen de nood zaak overblijft. Kijk nu met behulp van je scherm, hoe je die dingen zo snel en efficiŽnt mogelijk kunt doen. Neem er de tijd voor want dat is echt heel belangrijk. Voel of dit goed is en zie ze ook zo.

Doe je ogen open en schrijf het zo gedetailleerd mogelijk op. Er komen waarschijnlijk een paar details van rechts naar links die je er wel leuk aan vind. Kijk nu verder naar links en kijk welke prioriteit wat heeft. Zet dus het belangrijkste bovenaan enz. Kijk nu naar de tijd die je heb voor deze dingen. Wees vooral reŽel.

Doe nu je ogen weer dicht en zet de bovenste linkse regel op je scherm en kruip er helemaal in met je gevoel. Wat en hoeveel is dit je waard, voel het verlangen daarmee bezig te zijn. Hoe groot is dat en hoeveel wil je hierin investeren. Laat het verlangen en de liefde die je ervoor voelt de graadmeter zijn. Ga zo alle bezigheden af en bepaal de waarde ervan.

Doe nu je ogen weer open en schrijf op wat je bent tegengekomen. Nu kan je de tijd invullen die je wilt en kunt besteden aan die bezigheden die je leven zinvol kunnen maken. Voel de belangrijkheid van wat je nu hebt ontdekt en handel daarnaar. Veel succes.

Terug