Oefening 12

Voor deze maand heb ik een hele mooie oefening om je levensgids te leren ontmoeten. Het is veel gemakkelijker en fijner wanneer je deze oefening uitdraait en zelf of iemand anders (b.v. iemand met een mooie rustige stem) het hele verhaal op een bandje inspreekt. Je kunt dan heerlijk gaan zitten of liggen, maar niet zo dat je in slaap valt. En zo kan je de visualisatie in alle rust volgen. Je hebt er inderdaad rust voor nodig, maar ook de tijd. Zorg dus dat je die hebt, zet de telefoon af en de deurbel, ga eerst even plassen, zorg dat het lekker warm is en je alle tijd hebt. Doe altijd eerst de grondingoefening, zorg dat je een goed kontact hebt met de aarde, juist bij een oefening als deze. Je vraagt je misschien af hoe zo?, ik moet toch juist een hoog niveau bereiken?. Ja, maar wanneer je dat doet zonder met de aarde verbonden te zijn, ben je totaal niet kritisch en kan je fantasie volkomen op hol slaan. Het is veel reŽler en vooral bruikbaarder wanneer je een wezen blijft die verbonden is met de aarde. Ik ga er dus vanuit dat je heerlijk ontspannen bent en goed bij jezelf door de grondingoefening. Je bent er klaar voor.

Stel je nu voor dat je in een prachtig landschap loopt, waar alle bloemen tegelijk bloeien en alles wat je ziet om je heen aan struiken, planten en bloemen zijn rood. Kijk om je heen. De rode meidoorn bloeit, struiken met helder rode hibiscus, hij zit er vol mee. En op de grond, rode tulpen ,knal rode klaprozen, maar ook hele struiken met rode rozen. Ze klimmen de bomen in, zodat ook die stammen rood zijn. Maar kijk verder om je heen. Alles is rood. Alle rode bloemen die je kent zijn daar aanwezig en jij wandelt daar doorheen. Je wordt helemaal overspoeld door deze energie. Voel deze rode energie ook door je heen gaan. Als golven rood door je hele lichaam. Zo loop je door dit rode landschap.

Opeens is er een soort overgang, misschien een hekje of een greppel. En dan zie je dat wat rood was nu oranje is. Prachtige struiken met oranje rozen, maar ook oranje slaapmutsjes en velden met goudsbloemen, oranje tulpen en in de bomen hangen oranje orchideeŽn. Je ziet ook dahlia's in alle tinten oranje. Prachtige oranje rododendrons , viooltjes en zonnebloemen en bomen vol bessen van de lijsterbes. Eťn grote zee oranje, ťťn hevige golf oranje gaat er door je lichaam van deze heerlijke energie, voel het en geniet er van. En wandel er genietend doorheen.

En dan is er weer een overgang, kijk en voel hoe en wat het is. Een pad, een plank, een hekje of zelfs een sloot. Ga er doorheen en vervolg je weg. Je ziet nu dat alles geel wordt. Alle planten en bloemen zijn geel en alles bloeit tegelijkertijd. Alle seizoenen zijn als het ware in elkaar geschoven. Je ziet gele krokussen en tulpen en gele chrysanten tegelijk. Maar ook is de bodem bedekt met speenkruid en boterbloemen. En kijk ook omhoog daar hangt de gouden regen. Je kunt er onderdoor lopen als door een gele poort van bloemen afgewisseld door gele klimrozen. Voel en ruik al dit geel. Laat het op je inwerken en kijk naar al het geel wat je kent in de natuur. Van knal gele paddestoelen tot hoge gele toortsen van de koningskaars. Voel deze gele energie door je hele lichaam stromen, vermeng je ermee. Word ťťn met al dit geel.

Ja, dan verandert het landschap. Het wordt een bosachtige omgeving. Alles is groen. Ruik het. Voel het. Je ziet dennen en sparren en andere groene bomen en struiken. Maar ook de bodem is bedekt met alle soorten mossen die je maar kunt bedenken. Voel je voeten lopen over dit bed van mos. Laat deze groen energie omhoog komen. Je gaat ook door een woud van varens en wilde grassen. Er zijn op open plekken heerlijke stukken met zacht kort gras en allerlei groene plantjes. De bomen zijn begroeid met klimop. Wanneer je om je heen kijkt is alles groen zover je kunt kijken. Voel de groene golven door je heen gaan en voel deze heerlijke energie in al je poriŽn. Vermeng je met de zachtheid van het mos en de geuren van dit heerlijke bos.

Het bos stopt en je komt bij het water. Probeer de overgang te voelen, maar geef je ook over aan deze gevoelens. Alles wordt ineens blauw. Het water is zo helder dat de helder blauwe lucht er schitterend in weerspiegelt. Het water gaat bijna naadloos over in de lucht en allebei zijn ze prachtig blauw. Geniet er van en laat het bij je binnen komen. Er ligt een blauw bootje, waar je heel veilig in kunt. Het is stabiel en groot genoeg om heel rustig in te varen. Doe dat maar en voel al dat blauw in en om je heen. Alle rust is voelbaar in je lijf, je drijft langzaam het water op naar de blauwe lucht. Voel dit blauw, laat het door je heen stromen en je helemaal opvullen. Voel het als golven door je heen gaan en de rust die dat teweegbrengt.

Dan doemt daar land op. Ineens, alsof er damp optrekt. Je kunt aan wal en dat doe je ook. Je stapt in een veld prachtige pinksterbloemen en boven je zie je blauwe regen. Je staat in een violette wereld. Lavendel, kattekruid, prachtige violette rododendrons en hortensia en seringen. En dat alles in een zee van violet. Schitterende violette bergamot planten, lupines maar ook herfst asters in verschillende violette tinten. Alle bloemen die je kent in die violette kleuren zie je om je heen en je voelt deze energie door je heen gaan.

Dan is er weer een kleine overgang. Je ziet een witte trap. Een trap die recht omhoog gaat en alles daarnaast, aan weerskanten is begroeid met witte bloemen. Kijk en ruik, voel en luister naar de stilte. Ga langzaam omhoog. Geniet van al dat zuivere wit. Struiken met witte seringen en jasmijn en ruik, ruik al die weelde, die zuivere geuren, neem ze in je op. Ga langzaam omhoog. Neem de tijd en geniet. Kijk naar de bodem naast de trap, naar de witte tijm, en witte lobelia. Ruik en zie de witte floxen en de witte rozen. Bomen met schitterende grote witte bloemen, van kornis tot bruidsluier, van perenbloesem tot prachtige witte magnolia, van bloeiende krentenboompjes tot witte klimrozen. En op de bodem witte lupine en witte viooltjes, witte ridderspoor en heerlijk geurende witte lelies. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er, van bloeiende sinasappel boompjes tot witte orchideeŽn. En zo ga je in een witte wolk naar boven.

Boven op de heuvel is een platform. Je kunt daar zitten, alles is ook daar wit. Doe dat en overdenk je tocht. Voel de witte energie door je heel stromen en weet dat op dat platform een gebouw staat. Misschien een tempel of een heel eenvoudige witte hut. Kijk maar wat er bij jou naar boven komt. In die woonruimte daarboven op deze heuvel is jouw levensgids. Nu jij door al deze energielagen bent gegaan, je jezelf hebt voorbereid in alle rust en sereniteit, komt je gids naar je toe. Misschien zie je alleen een energie, of contouren van een figuur. Of je voelt alleen dat jouw gids er is. Het doet er niet toe. Je gids is er. Blijf voelen, dat is de zuiverste gewaarwording. Je gids zal bij je zijn en je kunt je gids vragen stellen. Hoe duidelijker je vraag, hoe duidelijker het antwoord. Maar het voelen van de aanwezigheid kan al heel veel zeggend zijn. Je gids heeft een symbolisch cadeau voor je. Kijk maar wat het is en wanneer je betekenis niet ziet of weet, kan je die vragen. En ook al krijg je geen direct antwoord, wanneer je alert genoeg bent zul je dat krijgen, nu of de komende tijd, let maar op. Neem de tijd, de tijd bestaat tenslotte niet eens. Blijf daar tot je vol bent. Geniet van deze aanwezigheid. En neem dit bijzondere cadeau aan en bewaar dit in je hart.

Je kunt nu afscheid nemen, maar hij zal je niet verlaten, nooit. Je gids is altijd bij je geweest en zal dat altijd blijven en tochÖwe kunnen vaak nog niet blijvend het contact voelen en zo lijkt het een afscheid. Maar weet dat je altijd terug kunt keren naar deze plek en een voelbaar contact kan maken. Je gaat nu weer terug door alle kleuren. Je gaat de trap af en laat het wit vervangen door violet tot de waterkant en laat al het blauw weer voelbaar door je heen stromen en kijk naar de bosrand die je nadert. Het groen wordt weer voelbaar. Alles wordt weer aardser en dat is goed. Hier in deze werkelijkheid kunnen we al het voelbare vorm geven, ervaren. Na het bos ga je weer door de gele, oranje en rode velden. Dit alles gaat veel sneller dan de heenweg en dat is goed. We zijn weer terug in onze eigen woonruimte. Voel je voeten, rek jezelf lekker uit en schrijf op wat je allemaal hebt beleefd. Nu voel je nog heel goed wat het voor je heeft betekend.

Is dat geen heerlijke oefening om dit jaar mee te eindigen en een nieuwe mee te beginnen?. Ik wens jullie allemaal heel veel liefde en tot volgend jaar.

Terug