Oefening 11

Wat doe je met die nieuwe plannen nu verder. Ik heb al aangegeven dat je weerstanden zal tegen komen. Natuurlijk kom je die tegen want je oude systeem wil herhaling, zoals ik al schreef, uit veiligheids overwegingen. Het is als een liedje op een grammefoonplaat, die groeven zitten er in en zijn er niet zomaar uit. Geloof me, het gaat niet vanzelf. Wat kan je daar nou aan doen?. De drang naar veiligheid komt voort uit angst voor onveiligheid. Eigenlijk een heel natuurlijk gegeven. Wanneer je kijkt naar landen waar mensen het moeilijk hebben zie je dat heel duidelijk. Toen ik een jonge vrouw uit Afrika vroeg: wat nu ?. Ze zat in een voor haar moeilijke situatie en ik was benieuwd hoe zij daar nou mee om zou gaan. Wat ze zei vond ik heel frapant. "Rustig blijven en vergeten", zei ze en liep weg. Eigenlijk dus, net doen of er niets is gebeurd. Zo kan je de situatie aan, zo overleef je. Het nadeel van deze "oplossing", dat er niets verandert. Komt er weer een moeilijke situatie, dan blijf alles bij het oude, rustig blijven en vergeten.

Zij, daar, in zulke moeilijke omstandigheden, hebben vaak geen kracht meer over, om er verder over na te denken, maar wij met al onze luxe en hulp wanneer we die nodig hebben, kunnen daar zeker anders mee om gaan. Wij kunnen het risico nemen, wij kunnen terplekke zeggen "en wat nu". Zoals het was hoeft het niet weer te gaan. De tijd is anders, de omstandigheden zijn anders, jij bent verandert, je vrienden en vriedinnen zijn verandert, dus moet je al erg je best doen om alles het zelfde te doen. Oké, het wordt dus anders, prent dat in je hoofd. Jij gaat het deze keer anders doen. Heel belangrijk is, kijk goed naar de signalen om je heen.

Wat ik bedoel is dit. Stel ik wil een hele leuke verjaardag vieren, iets bijzonders. Ik drink in de stad een kop koffie , zie daar een feestje, signaal, ja, dat zou ik ook kunnen doen. Ga naar de eigenaar en vraag naar de mogelijkheden, dank u wel. Wanneer je iets echt graag wilt, komen de signalen altijd. Het is de kunst ze op te pikken. Probeer deze hele maand alle signalen op te pikken en ze te ontvangen als een geschenk. Schrijf ze op, en nu deze maand zal je wens nog veel ruimer en duidelijker worden.

Terug