Oefening 11

Deze keer wil ik je voor stellen om de natuur in te gaan. Je kunt al wandelend aan een situatie of een relatie of een probleem denken. Doe dit 10 minuten heel intens. Je bekijkt de situatie echt van alle kanten. Kijk niet naar oplossingen en heb er ook geen oordeel over. Ondertussen kijk je naar alles om je heen. De prachtige kleuren, de vallende bladeren. Snuif alle geuren op en voel de wind langs je gezicht en handen. Luister naar alle geluiden, van vogels maar ook van mensen, van auto’s, wat er maar is. Neem alles in je op. Doe dus eigenlijk 2 dingen tegelijk.

Gebruik al de dingen die je ziet en hoort, om niet verder te gaan dan alleen de situatie te bekijken en te voelen. Nu denk je aan een manier om op de situatie te reageren, dus b.v. met woede, of met humor of met je kwetsbaar op te stellen, dat soort dingen. Dus niet: ik ga dit of dat tegen haar of hem zeggen. Alleen op welke manier. Dus stel je neemt eerst woede en tegelijk kijk je naar de natuur, wat valt je op?. Kijk en vertrouw erop dat de natuur je daar iets heel reëels heeft te vertellen. Dus kijk naar tekenen. Oké, er is niets vat je opvalt. Nu ga je een andere optie nemen, b.v humor. Als je dit nu eens met humor zou oplossen en zou bekijken?. En weer let je heel goed op alles om je heen. Stel je ziet ineens vogels met elkaar spelen of twee honden rennen over het terrein en rollen over elkaar heen. Oké, neem dit nu als een goede optie om er mee aan de slag te gaan.

Het is een fascinerende manier om op een nieuwe manier naar dingen te kijken en met wat ervaring kan je er heel veel aan hebben.

Terug